automobiles-automotives-black-and-white-70912 (1)

Megkaptuk az Autóipari Tanúsítványt, az IATF 16949-et

február 23, 2019 8:59 Közzétette Hozzászólás

kepatmeretezes_hu_Nvtelenterv31

Mérhetetlen büszkeséggel tölt el minket, hogy sikerült megszerezni ezt az elismerést. Az IATF 16949 nem más, mint a Nemzetközi Gépjármű Különbizottság (IATF – International Automotive Task Force) által kifejlesztett autó- és gépjárműipar vezető nemzetközi minőségirányítási műszaki előírása. E szabványrendszer biztosítja a megrendelőink számára, hogy termelésünk és gyártásunk a legmagasabb vevői igényeket is kielégíti. A tanúsítást, egy 1 éves felkészülési időszak előzte meg, amely alatt fejlesztésre került a minőségirányítási rendszerünk a gyártási folyamataink és hozzájuk kapcsolódó dokumentum kezelések. Komoly mennyiségű oktatást, fejlesztést, időt és anyagi ráfordítást igényelt, hogy megtudjunk felelni az előírás szerinti elvárásoknak. A felkészítési időszakban e szakterületre specializálódott felkészítő auditor volt a minőségirányítási csapatunk segítségére, és a felkészültségi szintünk minősítésre kész állapota után felkértünk egy akkreditált nemzetközileg elismert minősítő céget, amely TÜV SÜD volt, hogy végezze el a minősítő auditot, amelyet sikerrel zártunk 2018.10.26-án.

 

Ez a tanúsítás nem egy kötelező szabvány, ezért is kevés cég vállalja az ennek való megfelelést, mert olyan magas elvárásoknak,
dokumentációs kötelezettségnek, minőségirányítási protokollnak és folyamatos fejlődési trendeknek kell megfelelni hogy ezt csak kevés vállalat, inkább a multinacionális cégek vállalják csak be. Viszont azon vállalatoknak mint a G-SMT Hungary Kft., aki az autóiparban TIER 2 szinten kíván jelen lenni a hazai és a nemzetközi piacon, ez az autóipari minősítés a nélkülözhetetlen és szükséges verseny előny miatt volt kiemelten fontos cél. Az előírás fókuszában a vevői követelményeknek való megfelelés áll, és erre az IATF nemzetközi szervezete egy olyan minőségirányítási rendszer dolgozott ki, amelynek való megfelelés esetén teljesen mindegy, hogy milyen országban tevékenykedik a minősített gyártó, egy egységes előírásnak felel meg, tehát minőségirányításhoz és gyártáshoz kapcsolódó folyamatok elvárásai azonosak, így beszállítói lánc is átjárhatóbb és átláthatóbb.

 

Több multinacionális Autóipari gyártó cég rendelkezik ilyen minősítéssel, és egyes autóipari beszállítók szintén, hiszen ennek a minőségirányítási előírásnak egyik vezérfonala, hogy a beszállítói láncban törekedni kell, hogy a kockázatot jelentő, végtermékminőségét befolyásoló beszállítóknak is legyen ilyen IATF 16949 autóipari minősítése.

Kategória:

Írta: Bökönyi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.